teisipäev, 11. jaanuar 2011

Jürgenile

Reformierakondlasest rahandusminister Jürgen Ligi needis maapõhja IRLi idee kehtestada kõikidele emadele laste kasvatamise väärtustamiseks emapensioni. Jürgeni arvates on see idee rahapoliitiliselt vastutustundetu ja ka teostamatu samaaegselt sooviga hoida riigieelarve tasakaalus.

Nii. IRLi emapension maksab 2012. aastal 19 miljonit krooni, vanas rahas umbes 300 miljonit krooni. IRLi idee järgi hakkaks riik kõigile emadele, ka praegustele pensionäridele, maksma pensionilisa. Näiteks kahe lapse ema hakkaks saama aastas ühe pensioni ehk 13. pensioni lisaks. Nelja lapse pealt teeks see juba kaks lisapensioni aastas. Me arvame, et see kulutus on põhjendatud, sest laste kasvatamine on rahva tulevikku arvestades vastutusrikkamaid töid ja seda peab väärtustama.

Reformierakonna agressiivne reaktsioon näitab, et tegu on igati õige asjaga. Miks?

Tasub meenutada, kuidas Eesti sai emapalga. 1999. aasta valimistel tuli Isamaaliit välja emapalga ideega, kuid Reformierakond tegi selle koalitsiooniläbirääkimistel maatasa. Peaaegu samade argumentidega, mida kasutab täna Jürgen Ligi.

Siiski kehtestati 2004. aastast Juhan Partsi valitsuse poolt koos Reformierakonnaga tänaseni edukalt toiminud emapalga süsteem. Tänaseks on emapalgast kujunenud kõige kallim peremeede, mis võtab 2011. aasta riigieelarvest 170 miljonit eurot (2,66 miljardit krooni). Emapension võtab riigieelarvest oluliselt vähem vahendeid. Meie arvestuste järgi 2012. aastal kuni 300 miljonit krooni (19 miljonit eurot), mis on meie riigile jõukohane. Küsimus on selles kas riik väärtustab emasid.

Minu soovitus Reformierakonnale ja rahandusministrile oleks enne suuremat sõimamist rahulikult paar korda sisse hingata ning analüüsida, kas emasid laste kasvatamise töö eest väärtustada või mitte. Selleks oleme teinud põhjaliku analüüsi, mis asi IRLi emapension on ja kui palju see riigile maksma läheb. Olen kindel, et meil on järgmist koalitsioonilepingut tehes võimalik Reformierakonnaga kokkuleppele jõuda, et emasid tuleb siiski väärtustada. Nii, nagu me oleme seda seni ka teinud.

Jürgen, siit saab emapensioni kohta rohkem lugeda.

1 kommentaar:

Unknown ütles ...

Tore, et IRL üritab laste ja peresõbralikku mainet endale kujundada aga mulle jääb siiski arusaamatuks kuidas antud kujul väljapakutud emapension peaks lastega peredele kasulik olema. Minu arvates see ei ole seda. Pensioni maksavad meile ju meie endi lapsed. Kas nad teevad seda otse või käib see raha riigi kontolt korra läbi, ei muuda fakti, et ikkagi meie lapsed maksavad meile pensioni. Lisaks meile maksavad meie lapsed pensioni ka meie lastetutele kolleegidele. Kui nüüd emapension kehtestada, siis hakkavad meie lapsed maksma lisaks kahele eelnevale maksele, meile veel ka emapensioni. See makse saab olema puhtalt peresisene raha ümberjagamine ja ei paranda kuidagimoodi lastega perede toimetulekut lastetutega võrreldes. Pigem vastupidi. Ümberjagamisel jääb osa rahast riigile näppude külge. Kas Sina, Margus, tõesti tahaksid, et riik sunnib Sind maksma emapensioni Su oma vanematele või teeksid seda äkki parema meelega vabatahtlikult.
Väike hint siin IRL-ile. Kui Tahate pensionisüsteemi kaudu lastega perede heaolu parandada, siis aitab lastetute pensioni vähendamine väga hästi aga lapsevanemate pensioni tõstmine ei aita absoluutselt.